Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Оранта-Січ"

Код за ЄДРПОУ: 02307292
Телефон: (061) 764-85-22
Юридична адреса: 69104, м. Запоріжжя, вул. Європейська, 16
 

Річний звіт за 2011 рік

Звіт з корпоративного управління фінансової установи

Мета провадження діяльності фінансової установи.

 ПАТ <СК <Оранта-Сiч> створене з метою здiйснення дiяльностi для одержання прибутку в iнтересах акцiонерiв товариства. В своїй дiяльностi ПАТ <СК <Оранта-Сiч> дотримується принципiв корпоративного управлiння.

Перелік власників істотної участі (у тому числі осіб, що здійснюють контроль за фінансовою установою) (для юридичних осіб зазначаються: код за ЄДРПОУ, найменування, місцезнаходження; для фізичних осіб-прізвища, імена та по батькові), їх відповідність встановленим законодавством вимогам та зміну їх складу за рік.

 Власниками iстотної участi в ПАТ <СК <Оранта-Сiч> є одна юридична (Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "Востокмаштранс", код 30105764, мiсцезнаходження: м. Запорiжжя, вул. Кiяшка, 6, кв.1) та одна фiзична особа (Петровський Вiталiй Григорович). Протягом року змiн у складi власникiв iстотної участi не було.

Вкажіть факти порушення (або про відсутність таких фактів) членами наглядової ради та виконавчого органу фінансової установи внутрішніх правил, що призвело до заподіяння шкоди фінансовій установі або споживачам фінансових послуг.

 Наглядова Рада ПАТ <СК <Оранта-Сiч> обрана Загальними зборами акцiонерiв 26.04.2011 року. Основними завданнями Наглядової Ради є стратегiчне керiвництво товариством та ефективний нагляд за дiяльнiстю генерального директора.Наглядова Рада є органом, що здiйснює захист прав акцiонерiв, контролює та регулює дiяльнiсть генерального директора товариства.
Склад Наглядової Ради:
Дерко Любов Iванiвна - Голова Наглядової Ради. Члени Наглядової Ради: Тарасенко Е.В., Васюк Л.I., Орехов Т.I., Петровський Є.А.. Наглядова Рада комiтети не створювала.
Управлiння поточною дiяльнiстю товариства здiйснює генеральний директор, який є виконавчим органом. Генеральний директор пiдзвiтний загальним зборам та Наглядовiй Радi товариства, органiзовує виконання їх рiшень. Генерального директора ПАТ <СК <Оранта-Сiч> Петровського Вiталiя Григоровича було обрано на посаду Загальними зборами акцiонерiв 26.04.2011 року.

Нi члени Наглядової Ради, нi генеральний директор не порушували внутрiшнiх правил, якi могли призвести до заподiяння шкоди ПАТ <СК <Оранта-Сiч> або споживачам фiнансових послуг.

Вкажіть про заходи впливу, застосовані протягом року органами державної влади до фінансової установи, у тому числі до членів її наглядової ради та виконавчого органу, або про відсутність таких заходів.

 До ПАТ <СК <Оранта-Сiч>, в тому числi до членiв її Наглядової Ради та генерального директора заходи впливу органами державної влади не застосовувались.

Вкажіть на наявність у фінансової установи системи управління ризиками та її ключові характеристики або про відсутність такої системи.

 Основними чинниками, якi негативно вплинули на дiяльнiсть страхової компанiї, це зниження досягнутих темпiв зростання економiки в цiлому та прогнозоване падiння купiвельної спроможностi, а також iнфляцiйнi фактори. Зазначенi чинники, поряд з iншим, в цiлому вплинути на уповiльнення зростання добробуту населення, особливо у сiльськiй мiсцевостi, що зумовило скорочення попиту на страховi послуги. Високий рiвень дорожньо-транспортних пригод на шляхах України зумовив збiльшення рiвня виплат страхового вiдшкодування по добровiльному страхуванню транспортних засобiв та обов'язкового страхування цивiльно-правової вiдповiдальностi власникiв наземних транспортних засобiв.

Система управлiння ризиками ПАТ <СК <Оранта-Сiч> складається з наступних завдань: iдентифiкацiя ризикiв, це виявлення та визначення всiх ризикiв, якi можуть загрожувати дiяльностi ПАТ <СК <Оранта-Сiч>; оцiнка ризикiв, це вiдображення наслiдкiв впливу ризикiв та ймовiрностi їх настання; нейтралiзацiя ризикiв, це здiйснення необхiдних заходiв для зменшення наслiдкiв їх впливу.

Вкажіть інформацію щодо результатів функціонування протягом року системи внутрішнього аудиту (контролю), а також дані, зазначені в примітках до фінансової та консолідованої фінансової звітності відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

 Результатами функцiонування протягом року системи внутрiшнього аудиту (контролю) ПАТ <СК <Оранта-Сiч> є належне забезпечення контролю за здiйсненням дiяльностi вiдповiдно до вимог законодавства, а також полiтикою бухгалтерського облiку та внутрiшнiми процедурами, встановленими вiдповiдними внутрiшнiми документами; здiйсненням системного аналiзу та оцiнки дiяльностi; перевiркою та оцiнкою ефективностi заходiв контролю за виконанням прийнятих рiшень; оцiнкою ефективностi системи управлiння активами та зобов'язаннями; своєчаснiстю, правильнiстю, повнотою та точнiстю вiдображення дiяльностi у звiтностi; управлiнням ризиками, що виникають у процесi здiйснення дiяльностi; дiяльнiстю агентiв та iнших посередникiв та пов'язаних iз цим ризикiв при укладаннi ними договорiв вiд iменi ПАТ <СК <Оранта-Сiч>; дотриманням встановлених обов'язкових нормативiв та iнших показникiв i вимог, що обмежують ризики по операцiях з фiнансовими активами.

Вкажіть факти відчуження протягом року активів в обсязі, що перевищує встановлений у статуті фінансової установи розмір, або про їх відсутність.

 Операцiї з вiдчуження активiв в обсягах, що перевищують встановлений у статутi ПАТ <СК <Оранта-Сiч> розмiр не здiйснювались.

Вкажіть результати оцінки активів у разі їх купівлі-продажу протягом року в обсязі, що перевищує встановлений у статуті фінансової установи розмір.

 Операцiї з оцiнки активiв в обсягах, що перевищують встановлений у статутi ПАТ <СК <Оранта-Сiч> розмiр не здiйснювались.

Вкажіть інформацію про операції з пов'язаними особами, в тому числі в межах однієї промислово-фінансової групи чи іншого об'єднання, проведені протягом року (така інформація не є комерційною таємницею), або про їх відсутність.

 Операцiї з пов'язаними особами, в тому числi в межах однiєї промислово-фiнансової групи чи iншого об'єднання не здiйснювались.

Вкажіть інформацію про використані рекомендації (вимоги) органів, які здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг, щодо аудиторського висновку.

 До Товариства не надходило рекомендацiй органiв, якi здiйснюють державне регулювання ринкiв фiнансових послуг, щодо аудиторського висновку.

Вкажіть інформацію про зовнішнього аудитора наглядової ради фінансової установи, призначеного протягом року (для юридичної особи зазначаються: код за ЄДРПОУ, найменування, місцезнаходження; для фізичної особи - прізвище, ім'я та по батькові).

 Аудиторське обслуговування ПАТ <СК <Оранта-Сiч> здiйснюється Приватною фiрмою "Аудит", згiдно з договором № 2 вiд 04.01.2010 року, що здiйснює дiяльнiсть на пiдставi свiдоцтва <Про внесення до реєстру суб'єктiв аудиторської дiяльностi> № 0260, виданого Аудиторською палатою України 26.01.2001р. за № 98.

Вкажіть інформацію про діяльність зовнішнього аудитора

  - загальний стаж аудиторської діяльності

 Загальний стаж аудиторської дiяльностi ПФ <Аудит> 18 рокiв.

  - кількість років, протягом яких надає аудиторські послуги фінансовій установі.

 З ПАТ <СК <Оранта-Сiч> працює 4 роки.

  - перелік інших аудиторських послуг, що надавалися фінансовій установі протягом року

 Iншi аудиторськi послуги, крiм обов'язкового аудиту, зовнiшнiм аудитором не надавались.

  - випадки виникнення конфлікту інтересів та/або суміщення виконання функцій внутрішнього аудитора

 Випадки виникнення конфлiкту iнтересiв та сумiщення виконання функцiй внутрiшнього аудитора в ПАТ <СК <Оранта-Сiч> вiдсутнi.

  - ротацію аудиторів у фінансовій установі протягом останіх п`яти років

 До спiвпрацi з ПФ <Аудит>, товариство спiвпрацювало з аудиторською фiрмою <Аудитсервiс-ЛВФ>

  - стягнення, застосовані до аудитора Аудиторською палатою України протягом року, та факти подання недостовірної звітності фінансової установи, що підтверджена аудиторським висновком, виявлені органами, які здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг.

 До ПФ <Аудит> протягом року не застосовувалися стягнення Аудиторською палатою України, та вiдсутнi факти подання недостовiрної звiтностi. До Товариства не надходило рекомендацiй органiв, якi здiйснюють державне регулювання ринкiв фiнансових послуг, щодо аудиторського висновку.

Вкажіть інформацію щодо захисту фінансовою установою прав споживачів фінансових послуг

  - наявність механізму розгляду скарг

 ПАТ <СК <Оранта-Сiч> проводить захист прав споживачiв фiнансових послуг. Скарги, якi надходять до ПАТ <СК <Оранта-Сiч> реєструються в спецiальному журналi завiдуючою приймальною Попельнюк Тетяною Михайлiвною. Вiдповiдно до резолюцiй генерального директора ПАТ <СК <Оранта-Сiч>, скарги розглядаються вiдповiдними працiвниками в залежностi вiд визначеної в скарзi проблеми.

  - прізвище, ім'я та по батькові працівника фінансової установи, уповноваженого розглядати скарги

 Скарги, якi надходять до ПАТ <СК <Оранта-Сiч> реєструються в спецiальному журналi завiдуючою приймальною Попельнюк Тетяною Михайлiвною. Вiдповiдно до резолюцiй генерального директора ПАТ <СК <Оранта-Сiч>, скарги розглядаються вiдповiдними працiвниками в залежностi вiд визначеної в скарзi проблеми.

  - стан розгляду фінансовою установою протягом року скарг стосовно надання фінансових послуг (характер, кількість скарг, що надійшли, та кількість задоволених скарг)

 За 2011 рiк до ПАТ <СК <Оранта-Сiч> надiйшло 5 скарг, з яких 2 скарги стосувалися надання iнформацiї щодо виплат по страховим полiсам Держстраху, 2 скарги про надання пояснень, щодо порядку розрахунку суми страхового вiдшкодування, 1 скарга на дiяльнiсть пункту зберiгання обладнання та матерiалiв для обслуговування автотранспорту. Всi скарги своєчасно розглянутi та наданi вичерпнi вiдповiдi, скаржники претензiй не мають.

  - наявність позовів до суду стосовно надання фінансових послуг фінансовою установою та результати їх розгляду

 До суду на ПАТ <СК <Оранта-Сiч> подано 10 позовiв, з яких 1 позов залишено без розгляду, по 2 позовам вiдмовлено в задоволеннi, 2 позови задоволенi, та 5 позовiв знаходяться в судовому провадженi.