Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Оранта-Січ"

Код за ЄДРПОУ: 02307292
Телефон: (061) 764-85-22
Юридична адреса: 69104, м. Запоріжжя, вул. Європейська, 16
 
Дата розміщення: 20.04.2018

Річний звіт за 2017 рік

ЗВІТ ПРО КОРПОРАТИВНЕ УПРАВЛІННЯ*

Товариство створюється з метою здiйснення пiдприємницької дiяльностi для одержання прибутку в iнтересах акцiонерiв товариства, максимiзацiї добробуту акцiонерiв у виглядi зростання ринкової вартостi акцiй товариства, а також отримання акцiонерами дивiдендiв. Товариство має цивiльнi права та несе обов'язки, необхiднi для здiйснення будь-яких видiв дiяльностi, що не забороненi чинним законодавством України. Окремими видами дiяльностi, перелiк яких визначається чинним законодавством України, товариство може займатись лише на пiдставi спецiального дозволу (лiцензiї). Основними видами дiяльностi товариства є: - добровiльне страхування; - обов'язкове страхування; - пеpестpахування; - дiяльнiсть, пов'язана з формуванням, розмiщенням та управлiнням страхових резервiв; - надання послуг для iнших страховикiв на пiдставi укладених цивiльно-правових угод, надання послуг (виконання робiт), якщо це безпосередньо пов'язано iз зазначеними видами дiяльностi; - будь-якi операцiї для забезпечення власних господарських потреб; - iнша фiнансова дiяльнiсть у межах, визначених законодавством України.
Власниками iстотної участi в ПрАТ "СК "Оранта-Сiч" є: - фiзична особа - Петровський Вiталiй Григорович. У 2017 роцi змiна складу власникiв iстотної участi не вiдбувалась.
Факти порушення вiдсутнi.
Протягом року до фiнансової установи, у тому числi до членiв її Наглядової Ради та виконавчого органу, заходи впливу органами державної влади не застосовувались.
На всiх етапах своєї фiнансово-господарської дiяльностi, товариство використовує систему управлiння ризиками. Iснуюча система ризик-менеджменту в ПрАТ "СК "Оранта-Сiч" базується на використаннi свiтової практики i принципiв оцiнки та управлiння ризиками. Ця система спрямована на систематизацiю та комплексний пiдхiд до визначення ступеня ризикiв, що впливають на фiнансово-господарську дiяльнiсть товариства. Метою даної системи є передбачення i зниження ступеня ризику до бiльш низького рiвня, а в разi його виникнення - мiнiмiзацiї наслiдкiв. Органiзацiя i управлiння ризиками в ПрАТ "СК "Оранта-Сiч" здiйснюється органами фiнансового планування, бухгалтерського облiку, внутрiшнього та зовнiшнього аудиту. Для найбiльш ефективного управлiння ризиками, їх було роздiлено i класифiковано за цiлим рядом категорiй: час виникнення; основнi чинники виникнення; характер облiку; характер наслiдкiв; сфера виникнення. У свою чергу, кожна з наведених категорiй також подiляється на кiлька внутрiшнiх категорiй. Така класифiкацiя дозволяє спiвробiтникам компанiї своєчасно визначити i попередити ризики, що виникають пiдчас здiйснення фiнансово-господарської дiяльностi. Для прийняття вiрного та виваженого рiшення здiйснюється якiсна i кiлькiсна оцiнка ризикiв. Найбiльша увага придiляється контролю та управлiнню фiнансовими та страховими ризиками. Фiнансовi ризики пов'язанi з можливiстю невиконання ПрАТ "СК "Оранта-Сiч" своїх фiнансових зобов'язань. Основним чинником виникнення фiнансових ризикiв є знецiнення iнвестицiйно-фiнансового портфеля та резервного фонду компанiї. Аналiз фiнансових ризикiв здiйснюється на етапi планування та прийняття рiшень, пов'язаних з фiнансово-господарською дiяльнiстю ПрАТ "СК "Оранта-Сiч". Страховi ризики пов'язанi з настанням страхових подiй, передбачених умовами договорiв страхування, в наслiдок чого страховик зобов'язаний здiйснити виплату страхового вiдшкодування. Результатом таких ризикiв є збитки, викликанi неефективною страховою дiяльнiстю як на етапi, що передує укладанню договору страхування, так i на подальших етапах - перестрахування, формування страхових резервiв i т.п. Основними чинниками страхових ризикiв є: невiрно встановленi страховi тарифи, умови договорiв, страхове шахрайство. Також особлива увага придiляється аналiзу аудиторських ризикiв з метою виключення i недопущення неточностей i вiдхилень вiд реальних даних, що виникають в ходi аудиторської перевiрки компанiї. Система ризик-менеджменту ПрАТ "СК "Оранта-Сiч" постiйно удосконалюється i корегується для досягнення оптимального балансу мiж дiями, спрямованими на отримання прибутку, фiнансової стабiльностi, i дiями, спрямованими на забезпечення безпеки компанiї.
Система внутрiшнього аудиту (контролю) спрямована на упередження, виявлення i виправлення суттєвих помилок, забезпечення захисту i збереження активiв, повноти i точностi облiкової документацiї та включає адмiнiстративний та бухгалтерський контроль. Внутрiшня облiкова полiтика товариства, яка вiдображає принципи та методи бухгалтерського облiку та звiтностi, за якими складається фiнансова звiтнiсть, вiдповiдає вимогам МСФЗ (Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi), а також Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок". Облiк операцiй здiйснюється згiдно з дiючим Планом рахункiв бухгалтерського облiку. Фiнансова звiтнiсть товариства пiдготовлена згiдно мiжнародних стандартiв бухгалтерського облiку. Данi в примiтках до фiнансової звiтностi - зазначенi вiдповiдно до МСФЗ та фiнансової звiтностi.
Операцiї вiдчуження активiв в обсязi, що перевищують встановлений у статутi ПрАТ "СК "Оранта-Сiч" розмiр не здiйснювались.
Операцiї по купiвлi-продажу активiв протягом 2017 року в обсязi, що перевищує встановлений у статутi ПрАТ "СК "Оранта-Сiч" розмiр не здiйснювались.
Операцiї не здiйснювались.
До Товариства не надходило рекомендацiй органiв, якi здiйснюють державне регулювання ринкiв фiнансових послуг, щодо аудиторського висновку.
Зовнiшнiй аудитор Наглядової Ради - Незалежна аудиторська фiрма Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "Аудиторська компанiя "Аваль", код ЄДРПОУ 32440628 мiсцезнаходження: м. Запорiжжя, вул. Рекордна, 11/2.
15 рокiв.
5 рокiв
Iншi аудиторськi послуги, крiм обов'язкового аудиту, зовнiшнiм аудитором не надавались.
Випадки виникнення конфлiкту iнтересiв та/або сумiщення виконання функцiй внутрiшнього аудитора в ПрАТ "СК "Оранта-Сiч" вiдсутнi.
Аудиторське обслуговування ПрАТ "СК "Оранта-Сiч" здiйснюється Товариством з обмеженою вiдповiдальнiстю "Аудиторська компанiя "Аваль", згiдно з договором № 26 вiд 14.02.2014 року, (свiдоцтво про внесення до Реєстру суб'єктiв аудиторської дiяльностi № 3167 згiдно рiшенням Аудиторської палати України вiд 28 березня 2003 року за № 121, сертифiкат аудитора серiя А № 005557, виданого Аудиторською Палатою України № 194/1 вiд 25 вересня 2008 року, свiдоцтво "Про внесення до реєстру аудиторiв, якi можуть проводити аудиторськi перевiрки фiнансових установ" серiя А № 005557, виданого Державною комiсiєю з регулювання ринкiв фiнансових послуг України).
Стягнення, застосованi до аудитора Аудиторською палатою України протягом року, та факти подання недостовiрної звiтностi фiнансової установи, що пiдтверджена аудиторським висновком, виявленi органами, якi здiйснюють державне регулювання ринкiв фiнансових послуг - вiдсутнi.
Вiдповiдно до Закону України "Про звернення громадян" в страховiй компанiї затверджена "Iнструкцiя з ведення дiловодства за зверненням громадян у ПрАТ "СК "Оранта-Сiч". Всi скарги реєструються в журналi вiдповiдальною особою - завiдуючою приймальною. Прийом громадян здiйснюється Генеральним директором та першим заступником генерального директора.
Вiдповiдно до резолюцiй Генерального директора скарги розглядаються першим заступником Генерального директора, заступниками Генерального директора, директорами департаментiв, начальниками вiддiлiв в залежностi вiд визначеної в скарзi проблеми.
За 2017 рiк надiйшла 3 (три) скарги стосовно надання фiнансових послуг: 2 (двi) вiд фiзичних осiб про врегулювання страхової подiї за наслiдками ДТП, в задоволеннi скарги вiдмовлено; 1 (одна) скарга вiд юридичної особi про врегулювання страхової подiї за наслiдками ДТП, скаргу задоволено.
За 2017 рiк подано: - 4 позовнi заяви вiд юридичних осiб, до господарського суду, стосовно надання фiнансових послуг (заявi про виплату страхового вiдшкодування в порядку регресу), з них: позов задоволено - 2; позов задоволено частково - 1; провадження у справi припинено у зв'язку з вiдсутнiстю предмету спору - 1; - 13 позовних заяв вiд фiзичних осiб до судiв загальної юрисдикцiї стосовно виплати страхового вiдшкодування, з них: позови задоволено - 2; у позовi вiдмовлено - 4; позов задоволено частково - 1; розгляд справ перенесено на 2018 рiк - 5; залишено без розгляду - 1.

___________

* Заповнюється фінансовими установами, що утворені у формі акціонерних товариств.